سراج روزنامه سراسری صبح ایران
محمد نصیر زاده:آپاریو پیچیده سیاست: عاملیت ترامپ و خیزش ملیگرایی در انتخابات کانادا

عدم قطعیت به عنوان یکی از ویژگیهای اساسی زیست اجتماعی شناخته میشود. این واقعیت که برای هر پرسش اجتماعی پاسخهای متکثری وجود دارد، نشاندهندهی کجفهمی ما از ماهیت این پرسشهاست. در این راستا، مفهوم "آپاریو" (Aporia) به عنوان نماد سرگشتگی و بلاتکلیفی در عرصه اجتماعی مطرح میشود. یکی از تجلیهای معاصر آپاریو را میتوان در انتخابات فدرال کانادا مشاهده کرد؛ انتخاباتی که تحت تأثیر رویکرد دونالد ترامپ به یک رفراندوم دربارهی روابط این کشور با ایالات متحده تبدیل شد. با وجود اینکه ترامپ به عنوان یک شخصیت نامحبوب در کانادا شناخته میشود، تأثیر او بر نتیجه این انتخابات به وضوح نمایان است. در شرایطی که رأیدهندگان کانادایی به مسائل داخلی خود توجه داشتند، رویکرد ترامپ باعث شد تا هویت ملیگرایانه در این کشور تقویت شود و حزب لیبرال با استفاده از پادروایت ترامپ به عنوان مدافع موجودیت کانادا خود را معرفی کند. این مقاله به بررسی تأثیرات رویکرد ترامپ بر سیاستگذاری و انتخابات کانادا میپردازد و نشان میدهد که چگونه این رویکرد، هویت و سیاستهای داخلی این کشور را تحت تأثیر قرار داده است.
اگر بتوان قطعیترین سخنی که در مورد عدم قطعیت زیست اجتماعی بیان شده است را انتخاب نمود؛ این جمله که عدم قطعیت قطعیترین حالت ممکن در عرصه تعاملات انسانی میباشد در زمره گزینههای مطلوب میباشد. متاثر از این سخن میتوان گفت که در عرصه اجتماعی برای سوال واحد پاسخهای متکثر وجود داشته و پاسخ قطعی دادن به پرسشها در عرصه اجتماعی حکایت از کجفهمی پرسش دارد. یکی از نتایج منطقی تنوع پاسخ برای پرسشها در عرصه اجتماعی نسبت تناقض میان پرسش و پاسخ و نتیجه معکوسی است که ممکن است امر سیاستگذاری به بار آورد. برای تعریف این وضعیت در عرصه اجتماعی؛ فلاسفه از مفهوم آپاریو استفاده کردهاند. همچنان که در یاداشت پیشین بدان اشاره شد، واژه آپوریا (Aporia) را میتوان با کلماتی نظیر سرگشتگی، سردرگمی، بلاتکلیفی، شک، بیان تردیدآمیز و دشواری در گزینش معادل دانست. واژهای با ریشه فلسفی عمیق که به معنای بنبست و گیجی و گمگشتگی بوده و بر وجود یک تناقض منطقی دلالت دارد. تناقض منطقی که به نظر میرسد در ماهیت سیاست نهفته است و در زمینه سیاستگذاری خارجی همانند یک روح سرگردان همواره حضور دارد. یکی از تجلیهای معاصر آپاریو پیچیده سیاست را میتوان در انتخابات فدرال کانادا و تاثیری یافت که رویکرد ترامپ بر نتیجه این انتخابات داشته است. انتخابات کانادا را میتوان اولین آزمون بزرگ نفوذ دونالد ترامپ بر امور یکی از متحدان دیرینه ایالات متحده از زمان بازگشت او به قدرت در ۱۰۰ روز نخست نامید. در این انتخابات در حالی که رأیدهندگان کانادایی نگران هزینههای زندگی، جرم و جنایت و سایر مسائل بودند، عاملیت ترامپ و رویکرد آن در قبال کانادا این انتخابات را به رفراندومی در مورد ترامپ در سرزمینی تبدیل کرد که او در آن به شدت نامحبوب است.
در انتخابات فدرال کانادا، ترامپ بهعنوان مردی که حتی نامش در برگه رأی نبود، بیش از رهبران احزاب کانادایی بر نتیجه تأثیر گذاشت و در واقع این انتخابات را به رفراندومی در مورد رابطه این کشور با ایالات متحده تبدیل نمود. متاثر از رویکرد ترامپ در قبال کانادا انتخابات ۲۰۲۵ را میتوان یک همهپرسی برای پیوستن کانادا به ایالات متحده دانست که کاناداییها قاطعانه آن را رد کردند. در روز انتخابات، رئیس جمهور آمریکا قانون نانوشتهای را که رهبران ایالات متحده و کانادا مستقیماً در انتخابات همدیگر دخالت نمیکنند، زیر پا گذاشت و در پیامی اعلام کرد که کاناداییها باید به او رأی دهند تا کانادا به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا تبدیل شود.
ترامپی که به نظر میرسد قصد دارد کانادا را عملاً به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا تبدیل کند سبب شد تا رأیدهندگان به دنبال یک فرد ثابت قدم و توانمند باشند و تجلی آن را در مارک جوزف کارنی بیابند. عاملیت ترامپ در انتخابات کانادا و رویکرد وی در قبال کانادا پیش از انتخابات سبب گردید تا در این کشور موجی از احساسات ملیگرایانه فراگیر شود. نظرسنجیهای پیش از رویکار آمدن ترامپ حکایت از آن داشت که حزب لیبرال پس از نزدیک به یک دهه بودن در قله قدرت در این انتخابات توسط رأیدهندگان کنار گذاشته خواهد شد، بااین وجود رویکرد ترامپ در قبال کانادا سبب گردید که رهبر این حزب خود را به عنوان کسی معرفی کرد که برای موجودیت کانادا میجنگد. حزب لیبرال در این انتخابات از طریق پادروایت ترامپ، موجی از ناسیونالیسم را در کشوری برانگیخت که بیشتر به خاطر عذرخواهی شناخته میشود تا ملیگرایی. در نتیجه موج ملیگرایی در کانادا رهبر حزب محافظهکار، که از نظر سبک زندگی شباهتهایی به ترامپ دارد و ماهها پیش از انتخابات به عنوان یکی از گزینههای اصلی برای تصدی پست نخستوزیری کانادا مطرح بود انتخابات را به حزب لیبرالی باخت که تمام نظرسنجیها حکایت از شکت آن داشت.
پس از پیروزی در انتخابات مارک کارنی نخست وزیر منتخب؛ در اولین سخنرانی پس از پیروزی وعده داد که در برابر دونالد ترامپ و آمریکا قاطعانه بایستد چراکه آمریکا به دنبال زمین، منابع، آب و کشور کانادا است و این تهدیدها توخالی نیست. پرزیدنت ترامپ میخواهد ما را درهم بشکند تا کانادا را صاحب شود اما این هرگز اتفاق نخواهد افتاد. نخست وزیر منتخب کانادا در اولین سفر خارجی خود از پاریس و لندن بازدید کرد و توقف اولیه سنتی در واشنگتن دی سی را نادیده گرفت. در این سفر وی اعلام کرد گفت که کانادا در حال بازنگری تعهد خود برای خرید جتهای جنگنده اف-۳۵ از ایالات متحده است. او در این سفر بهدنبال چارچوبی برای همکاری امنیتی و اطلاعاتی جدید با فرانسه بود.
تحلیل فرایند و برآیند انتخابات کانادا حاکی از آن است که درحالی که دونالد ترامپ حداقل در مواضع اعلامی و جنگ تعرفهای اعمالی درصدد باتعریف رابطه با کانادا بوده و حتی موجودیت آن را در قالب امنیت هستیشناختی تهدید میکرد؛ انتخابات اخیر سبب قرار گرفتن شهروندان کانادا در کنار هم در برابر تهدیدهای ترامپ گردید و نتیجه انتخابات را برخلاف پیشبینیها رقم زد. رویکرد ترامپ مبنی بر الحاق کانادا و جنگ تجاری، هویت کانادا را به شیوهای دگرگون کردهاست که برای سیاستمداران ایالات متحده آمریکا قابل فهم نیست. در جامعه کانادا رویکرد ترامپ نه تنها به عنوان توهینی عمیق، بلکه به عنوان خیانتی گزنده از سوی کشوری که قرار بود نزدیکترین دوست و شریک تجاری این کشور باشد، تلقی میشوند. مبتنی براین امر شاید همصدا با نخستوزیر منتخب استرالیا اعلام کرد که رابطه قدیمی کانادا با ایالات متحده براساس ادغام فزاینده، به پایان رسیده است و اکنون ایالات متحده آمریکا به دیگری هویتبخش جامعه کانادا تبدیل شده است.
#ایران
- #کانادا
- #سیاست_خارجی
- #انتخابات_کانادا
- #ترامپ
- #آپاریو
- #دیپلماسی
- #روابط_بینالملل
- #تحلیل_سیاسی
- #قدرت_نرم
- #قدرت_سخت
- #ملیگرایی
- #سیاست_داخلی
- #سیاستگذاری
- #تحلیل_انتخابات
- #تأثیرات_ترامپ
- #رویکرد_ترامپ
- #سیاست_آمریکا
- #سیاست_کانادا
- #هویت_ملی
- #توافقات_بینالمللی
- #تحریم
- #مذاکرات_هستهای
- #روابط_ایران_کانادا
- #چالشهای_بینالمللی
- #امنیت_ملی
- #نقش_رسانه
- #تحلیل_رسانهای
- #سیاست_مدار
- #توسعه_روابط
- #تجارت_بینالمللی
- #نقش_جامعه_مدنی
- #سازمانهای_بینالمللی
- #تحولات_جهانی
- #سیاست_تجاری
- #چالشهای_اجتماعی
- #نظرسنجی
- #تحلیل_اجتماعی
- #نتیجه_انتخابات
- #روابط_دو_جانبه
- #سیاست_توسعه
- #تحلیل_فرهنگی
- #توافقات_فرهنگی
- #نقش_زنان
- #نقش_جوانان
- #سیاست_جوانان
- #نقش_کارگران
- #سیاست_کارگری
- #تحولات_کارگری
- #نقش_پناهندگان
- #سیاست_پناهندگان
- #تحولات_پناهندگان
- #نقش_اقلیتها
- #سیاست_اقلیتها
- #تحولات_اقلیتها
- #نقش_تحصیلکردهها
- #سیاست_تحصیلکردهها
- #تحولات_تحصیلکردهها
- #نقش_فناوری
- #سیاست_فناوری
- #تحولات_فناوری
- #نقش_نوآوری
- #سیاست_نوآوری
- #تحولات_نوآوری
- #نقش_اقتصاد_دانش_بنیان
- #سیاست_اقتصاد_دانش_بنیان
- #تحولات_اقتصاد_دانش_بنیان
- #نقش_صنعت
- #سیاست_صنعت
- #تحولات_صنعت
- #نقش_خدمات
- #سیاست_خدمات
- #تحولات_خدمات
- #نقش_تجارت
- #سیاست_تجارت
- #تحولات_تجارت
- #نقش_سرمایهگذاری
- #سیاست_سرمایهگذاری
- #تحولات_سرمایهگذاری
- #نقش_بازار
- #سیاست_بازار
- #تحولات_بازار
- #نقش_بازرگانی
- #سیاست_بازرگانی
- #تحولات_بازرگانی
- #نقش_صادرات
- #سیاست_صادرات
- #تحولات_صادرات
- #نقش_واردات
- #سیاست_واردات
- #تحولات_واردات
- #نقش_تولید
- #سیاست_تولید
- #تحولات_تولید
- #نقش_بازار_کار
- #سیاست_بازار_کار
- #تحولات_بازار_کار
- #نقش_آموزش
- #سیاست_آموزش
- #تحولات_آموزش
- #نقش_سلامت
- #سیاست_سلامت
- #تحولات_سلامت
- #نقش_محیط_زیست
- #سیاست_محیط_زیست
- #تحولات_محیط_زیست
- #نقش_فرهنگ
- #سیاست_فرهنگ
- #تحولات_فرهنگ
- #نقش_هنر
- #سیاست_هنر
- #تحولات_هنر
- #نقش_ورزش
- #سیاست_ورزش
- #تحولات_ورزش
- #نقش_موسیقی
- #سیاست_موسیقی
- #تحولات_موسیقی
- #نقش_ادبیات
- #سیاست_ادبیات
- #تحولات_ادبیات
- #تحلیل_اقتصادی
- #تحلیل_اجتماعی
- #توسعه_پایدار
- #توافقات_پایدار
- #چالشهای_پایداری
- #سیاست_محیطی
- #توافقات_محیطی
- #نقش_دولت
- #سیاست_دولت
- #تحولات_دولت
- #نقش_حزب
- #سیاست_حزب
- #تحولات_حزب
- #نقش_رهبری
- #سیاست_رهبری
- #تحولات_رهبری
- #نقش_سازمانها
- #سیاست_سازمانها
- #تحولات_سازمانها
- #نقش_موسسات
- #سیاست_موسسات
- #تحولات_موسسات
- #نقش_تحلیلگران
- #سیاست_تحلیلگران
- #تحولات_تحلیلگران
- #نقش_مشاوران
- #سیاست_مشاوران
- #تحولات_مشاوران
- #نقش_کارشناسان
- #سیاست_کارشناسان
- #تحولات_کارشناسان
- #نقش_متخصصان
- #سیاست_متخصصان
- #تحولات_متخصصان
- #نقش_تحقیق
- #سیاست_تحقیق
- #تحولات_تحقیق
- #نقش_آموزش_عالی
- #سیاست_آموزش_عالی
- #تحولات_آموزش_عالی
- #نقش_تحصیلات
- #سیاست_تحصیلات
- #تحولات_تحصیلات
- #نقش_پژوهش
- #سیاست_پژوهش
- #تحولات_پژوهش
- #نقش_آگاهی
- #سیاست_آگاهی
- #تحولات_آگاهی
- #نقش_فردی
- #سیاست_فردی
- #تحولات_فردی
- #نقش_اجتماعی
- #سیاست_اجتماعی
- #تحولات_اجتماعی
- #نقش_جمعی
- #سیاست_جمعی
- #تحولات_جمعی
- #نقش_همبستگی
- #سیاست_همبستگی
- #تحولات_همبستگی
- #نقش_فرصتها
- #سیاست_فرصتها
- #تحولات_فرصتها
- #نقش_چالشها
- #سیاست_چالشها
- #تحولات_چالشها
- #نقش_تغییرات
- #سیاست_تغییرات
- #تحولات_تغییرات
- #نقش_توسعه
- #سیاست_توسعه
- #تحولات_توسعه
- #نقش_رویکردها
- #سیاست_رویکردها
- #تحولات_رویکردها
- #نقش_تفاهم
- #سیاست_تفاهم
- #تحولات_تفاهم
ا