سراج روزنامه سراسری صبح ایران
پیشخوان روزنامه سراج/ رهبر معظم انقلاب:ایران 40 سال قبل نیستیم/ راه حل مشکلات اعتماد به خدا و ورود به میدان است
در پیشخوان روزنامه صبح ایران سراج، رهبر معظم انقلاب اسلامی به تغییرات اساسی ایران در چهار دهه اخیر اشاره کردند و گفتند که کشور دیگر مانند ۴۰ سال قبل نیست. ایشان بر اهمیت اعتماد به خدا و ورود به میدان بهعنوان راهحلهای اصلی برای برطرف کردن چالشهای موجود تأکید کردند و از مردم خواستند تا با همت و تلاش، به سمت پیشرفت و توسعه حرکت کنند.حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، در اختتامیه چهلویکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم که در حسینیه برگزار شد، با ابراز خرسندی از برگزاری این محفل قرآنی، از تلاشهای سازمان اوقاف و جناب آقای خاموشی تقدیر کردند. ایشان در ابتدای سخنان خود، میلاد حضرت اباعبدالله الحسین (ع) را تبریک گفتند و بر اهمیت قرآن کریم به عنوان معجزهای جاودانه تأکید کردند. رهبر انقلاب بیان کردند: «قرآن معجزهای است که در طول تاریخ به چشم مردم میآید و این استمرار اعجاز قرآنی برکت بزرگی برای بشریت است.» آیتالله خامنهای در ادامه با اشاره به نکات عمیق و مغزدار قرآن، خاطرنشان کردند که هر چه درباره این کتاب مقدس بگوییم، به اوج فضیلت آن نخواهیم رسید. ایشان تأکید کردند که قرآن باید به عنوان یک منبع عملی و قابل تجربه مورد استفاده قرار گیرد. رهبر انقلاب به آیهای از قرآن اشاره کردند که میفرماید: «و من یتَوَکَّل علی الله فهو حسبه» و دو شرط لازم برای توکل به خدا را توضیح دادند: شرط ذهنی و شرط عملی. ایشان گفتند که شرط ذهنی به معنای اعتماد به صدق وعدههای الهی است و شرط عملی به عهده گرفتن بخشی از کار توسط انسان. رهبر انقلاب با اشاره به مشکلات موجود در جامعه، بر لزوم توکل به خدا و ورود به میدان تأکید کردند و گفتند: «اگر وارد میدان شویم، خداوند ما را یاری خواهد کرد.» ایشان در پایان سخنان خود به پیشرفتهای ملت ایران در چهل سال گذشته اشاره کردند و گفتند: «ایران امروز، ایران چهل سال قبل نیست؛ ما در همهجهت رشد کردهایم و به برکت توکل بر خدا، به اوج مطلوب خود خواهیم رسید.» در ابتدای این دیدار، تعدادی از قاریان به قرائت آیاتی از قرآن کریم پرداختند و حجتالاسلام سیّدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، گزارشی ارائه کرد.
آیتالله خامنهای با اشاره به آیهای از قرآن در مورد توکّل به خدا، دو شرط لازم برای این توکّل را بیان کردند: شرط ذهنی و شرط عملی. ایشان توضیح دادند که شرط ذهنی شامل اعتماد به صدق وعدههای الهی است و شرط عملی، اقدام و تلاش انسان برای تحقق اهداف خود میباشد.
ایشان در پایان، با ابراز امیدواری نسبت به آینده، گفتند: «ملّت ایران انشاءالله به برکت توکّل بر خدای متعال، به اوج مطلوب خود خواهد رسید.»
متن کامل سخنان رهبری را در روزنامه سراج بخوانید:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
و الحمد لله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا محمّد و آله الطّاهرین و صحبه المنتجبین و من تبعهم باحسان الی یوم الدّین.
خیلی خرسندم و خدا را شاکرم که توفیق عنایت کرد تا یک بار دیگر این محفل قرآنی شیرین و مطلوب و عزیز را در این حسینیّه داشته باشیم. از جناب آقای خاموشی و سازمان اوقاف تشکّر میکنم به خاطر برگزاری این دورهی از مسابقات و بحمدالله ترویج قرآن کریم به شکلهای مختلف و پیدرپی در سراسر کشور. تبریک عرض میکنم میلاد حضرت اباعبدالله الحسین (علیه الصّلاة و السّلام) را و امیدوارم که خداوند متعال، ما را از پیروان این بزرگوار و این خاندان مکرّم قرار بدهد.
دربارهی کلامالله مجید، بزرگان و علما هزاران نکتهی پُرمغز و شیرین گفتهاند و هزاران هزار نکتهی ناگفته همچنان باقی است. هر چه دربارهی قرآن عرض بکنیم، به اوج فضیلت قرآنی و ارزش این کتاب مقدّس آسمانی نخواهیم رسید. من امروز فقط یک نکته را عرض میکنم و توقّع دارم که مردم عزیزمان و شنوندگان این سخن به این نکته التفات داشته باشند و توجّه کنند. آن نکته این است که ما هر وقت به قرآن مراجعه میکنیم، توجّه داشته باشیم که قرآن معجزهی پیغمبر است. قرآن معجزه است؛ یعنی خدای متعال به وسیلهی قرآن، اثبات نبوّت نبیّ مکرّم اسلام را کرده؛ این مسئلهی خیلی مهمّی است. [قرآن] معجزهی خالده است. فرق این معجزه با معجزات دیگر انبیا این است که آن معجزات مال دوران خود آن نبیّ مکرّم بود، و مشاهدهی معجزهی الهی مخصوص به همان مردم بود: ناقهی صالح را فقط مردم آن زمان دیدند، عصای موسیٰ را فقط مردم آن زمان دیدند، بقیّه خبرش را شنفتند؛ لکن معجزهی پیغمبر را در طول تاریخ و تا هزاران سال دیگر، خود مردم جلوی چشمشان مشاهده میکنند، این معجزه را به چشم خودشان میبینند. این استمرار اعجاز قرآنی و اعجاز نبوی یک برکت عظیمی است برای عالم انسانیّت، برای عالم وجود.
قرآن همهچیزش معجزه است؛ لفظ قرآن معجزه است، نظم قرآن معجزه است، مفاهیم قرآن معجزه است، خبر قرآن از گذشته و آینده معجزه است، بیان قرآن از سنّتهای عالمِ وجود معجزه است، از بطون انسان خبر دادن معجزه است؛ همهچیز قرآن معجزه است؛ ما از این معجزهی بزرگ باید بهره ببریم، استفاده کنیم. اگر از قرآن بهره ببریم، زندگی بشر به سامان خواهد رسید، همهی مشکلات برطرف خواهد شد. درسهای قرآن برای بشر، درسهای عملی است، قابل تجربه است؛ این غیر از معارف بلندی است که فقط برای بزرگان و اولیا و مقرّبان، دسترسی به آن ممکن است؛ [منظور از] این چیزی که عرض میکنیم، همین ظواهر قرآن است، همین کلماتی است که همهی ما میفهمیم، همین «وَ لَقَد یَسَّرنَا القُرآنَ لِلذِّکرِ فَهَل مِن مُدَّکِر»(۲) است؛ اینها برای آحاد بشر قابل استفاده است؛ قرآن را با این دید نگاه کنیم.
من یک مثال عرض میکنم که با آن مثال، توجّه بکنیم نوع تبیین قرآنی را؛ مثلاً قرآن میفرماید: وَ مَن یَتَوَکَّل عَلَی اللهِ فَهُوَ حَسبُه؛(۳) اگر به خدای متعال توکّل کردید، یعنی تکیه کردید و اعتماد کردید، خدا برای شما کافی است و به هیچ وسیلهی دیگری، به هیچ عامل دیگری برای رسیدن به مقصود احتیاج ندارید. خب این یک درس مهم و کلّی است؛ منتها باید تدبّر کرد. یعنی چه «اگر توکّل کردیم، به عامل دیگری احتیاج نداریم»؟ در چه شرایطی، با چه وضعی این حقیقت قطعی و مسلّم تحقّق پیدا میکند؟ این را از خود قرآن باید پرسید؛ خود قرآن این را برای ما مشخّص میکند. توکّل به خدا و ترتّبِ اثر بر توکّل به خدا، دارای یک شرط ذهنی، و یک شرط عملی و واقعی است. اگر این دو شرط تحقّق پیدا کرد، آن وقت «وَ مَن یَتَوَکَّل عَلَی اللهِ فَهُوَ حَسبُه»؛ یعنی محتاج هیچ عامل دیگری نخواهید بود.
یکی از آن دو شرط، شرط ذهنی است. شرط ذهنی چیست؟ شرط ذهنی این است که شما اعتماد داشته باشید به صدق وعدهی الهی؛ وَ مَن اَصدَقُ مِنَ اللهِ قیلاً؛(۴) این را معتقد باشید. معتقد باشیم که وعدهی الهی، وعدهی صادق و قاطع است؛ این جزو زمینههای ذهنیِ توکّل است؛ [اگر] این نباشد، توکّل پیدا نمیشود. لذا شما ملاحظه میکنید که خدای متعال مذمّت میکند کسانی را که به خدا سوءظن دارند: اَلظّانّینَ بِاللهِ ظَنَّ السَّوءِ عَلَیهِم دائِرَةُ السَّوءِ وَ غَضِبَ اللهُ عَلَیهِم وَ لَعَنَهُم وَ اَعَدَّ لَهُم جَهَنَّمَ وَ ساءَت مَصیراً؛(۵) یعنی سوءظنّ به وعدهی الهی نباید وجود داشته باشد. معتقد باشیم که اینکه میفرماید «وَ لَیَنصُرَنَّ اللهُ مَن یَنصُرُه»(۶) راست است؛ این اعتماد را باید داشته باشیم؛ این شرط ذهنی است.
من اضافه کنم این جمله را که اینجا یادداشت کردهام: در آن شرط ذهنی، یقین داشته باشیم که با اذن خدا محال ممکن میشود؛ چیزی که به نظر محال میرسد، ممکن میشود؛ این را یقین داشته باشیم. خیلی از چیزها در عالم موجود ما و زندگی ما جزو محالات است؛ مثلاً زنده شدن مرده جزو محالات است. یقین داشته باشیم که با اذن الهی، اگر خدای متعال اذن بدهد و اراده بفرماید، این امر محال میشود ممکن، میشود واقع؛ همچنان که خود قرآن یک جا از قول حضرت عیسیٰ و یک جا از قول خود خداوند متعال(۷) این را برای ما نقل کرده: اَنّی اَخلُقُ لَکُم مِنَ الطّینِ کَهَیئَةِ الطَّیرِ فَاَنفُخُ فیها فَیَکونُ طَیراً بِاِذنِ الله؛ با گِل یک شکل کبوتری را، حیوانی را، پرندهای را میسازم، بعد در او میدمم، کبوتر میشود؛ این جزو محالات نیست؟ امّا باذنالله این محال ممکن میشود. «و اُبرِئُ الاَکمَهَ وَ الاَبرَصَ وَ اُحییِ المَوتیٰ بِاِذنِ الله»(۸) ــ «اَکمَه» یعنی کور مادرزاد ــ کور مادرزاد را بینا میکنم، مرده را زنده میکنم باذنالله؛ این[جور] است. این را معتقد باشد که با اذن الهی همهی محالات عالم، و چیزهایی که به نظر نمیرسد بتواند تحقّق پیدا کند، تحقّق پیدا میکنند. [یا این آیه:] «کَم مِن فِئَةٍ قَلیلَةٍ غَلَبَت فِئَةً کَثیرَةً بِاِذنِ الله»؛(۹) عدّهی کمی میتوانند بر عدّهی زیادی پیروز بشوند باذنالله؛ این[جور] است دیگر. «فَهَزَموهُم بِاِذنِ الله»؛(۱۰) یک گروه کمی دُوروبَر طالوت توانستند باذنالله غلبه پیدا کنند بر یک دشمن گردنکلفت؛ یعنی باذنالله غزّه غلبه پیدا میکند بر رژیم صهیونیستی و رژیم آمریکا؛ این[جور] است دیگر؛ [این] محال نبود؟ اگر به شما میگفتند که بنا است غزّهی یکوجبی، با قدرت بزرگی مثل قدرت نظامی آمریکا مواجه بشود، روبهرو بشود و با هم بجنگند، و غزّه غلبه کند بر او، شما باور میکردید؟ باور نمیکردید؛ این جزو محالات است امّا باذنالله این کار ممکن است. این شرط ذهنی لازم است؛ یعنی بایستی این را بدانیم که همهی محالات موجود عالم، با اذن الهی، با ارادهی الهی قابل تحقّق است، و ممکن است تحقّق پیدا کند؛ این شرط ذهنی است.
[امّا] شرط عملی؛ شرط عملی این است که برای پدید آمدن این رخداد، این حادثه، خدای متعال یک بخش کار را به عهدهی خود انسان میگذارد. اینجوری نیست که بنشینیم داخل منزلمان، بعد بگوییم خب «کَم مِن فِئَةٍ قَلیلَةٍ غَلَبَت فِئَةَ کَثیرَةً بِاِذنِ الله»؛ نه، یک بخشی از کار به عهدهی ما است، همچنان که در همان قضیّهی حضرت عیسیٰ بالاخره یک بخش کار به عهدهی حضرت عیسیٰ بود: ساختن آن پرنده با گِل؛ این کار را حضرت عیسیٰ باید انجام میداد؛ اگر انجام نمیداد، پرندهای به وجود نمیآمد؛ این بخش به عهدهی او است. اگر چنانچه حضرت موسیٰ (علیه السّلام) عصا را روی زمین پرتاب نمیکرد، آن اتّفاق نمیافتاد: وَ ما تِلکَ بِیَمینِکَ یا موسىٰ * قالَ هِیَ عَصایَ اَتَوَکَّؤُا عَلَیها وَ اَهُشُّ بِها عَلىٰ غَنَمی وَ لِیَ فیها مَآرِبُ اُخرىٰ * قالَ اَلقِها یا موسىٰ * فَاَلقاها فَاِذا هِیَ حَیَّةٌ تَسعىٰ؛(۱۱) «اَلقِها» لازم است. [فرمود:] عصا را بینداز؛ وقتی عصا را انداختی، آن وقت نتیجه حاصل خواهد شد، معجزه رخ خواهد نمود، امر محال ــ یعنی تبدیل چوب به اژدها ــ تحقّق پیدا خواهد کرد. پس این شرطِ عملی است: باید یک بخشی از کار را به عهده بگیریم. اِن یَکُن مِنکُم عِشرونَ صابِرونَ یَغلِبوا مِاَتَین؛(۱۲) این را قرآن نقل میکند از تکلیفی که به مسلمانهای صدر اوّل شد: کم هم اگر باشید، میتوانید بر بسیار غلبه کنید.
ما ملّت ایران، ما امّت اسلامی، ما جامعهی بشری، امروز مشکلاتی داریم که بعضی از این مشکلات، به نظر غیر قابل حل میرسد؛ نه، حلّش همین است: وَ مَن یَتَوَکَّل عَلَی اللهِ فَهُوَ حَسبُه؛ توکّل به خدا کنیم، با این دو شرط: اوّلاً یقین داشته باشیم، اعتماد داشته باشیم که اگر وارد میدان شدیم، خدای متعال ما را کمک خواهد کرد؛ ثانیاً وارد میدان بشویم: فَاِذا دَخَلتُموهُ فَاِنَّکُم غالِبون؛(۱۳) خدای متعال به اصحاب موسیٰ فرمود: باید بروید داخل این شهر؛ اگر وارد شدید، «فَاِنَّکُم غالِبون»؛ امّا وارد نشدند، غلبه هم پیدا نکردند. اگر آن بخشی را که به عهدهی شما است انجام دادید، مطمئنّاً به آن نتیجه خواهید رسید و خدای متعال آن وعده را عمل خواهد کرد.
امروز ما در مقابل استکبار قرار داریم؛ [البتّه] نهفقط ما ملّت ایران. فرق ملّت ایران با بسیاری از ملّتهای دیگر این است که ملّت ایران این جرئت را دارد که بگوید آمریکا متجاوز است، آمریکا دروغگو است، آمریکا فریبکار است، آمریکا مستکبر است و «مرگ بر آمریکا»، [در حالی که] دیگران حس میکنند که آمریکا دروغگو است، حس میکنند که فریبگر است، حس میکنند استعمارگر است، حس میکنند متجاوز است، حس میکنند که به هیچ اصلی از اصول انسانی پایبند نیست، [امّا] جرئت نمیکنند این را بیان کنند، جرئت نمیکنند در مقابل او بِایستند. خیلی خب، سهم خودشان را انجام نمیدهند؛ وقتی انجام ندادند، نتیجه حاصل نمیشود. باید سهم خود را انجام داد، باید صبر داشت، باید مجاهدت داشت و تلاش کرد تا اینکه به این نتایج رسید.
ملّت ایران، در طول این چهل و چند سال، صبر کرده، تلاش کرده، همهی قدرتهای مستکبر دنیا در مقابلش صف کشیدند، علیه او تلاش کردند، کار کردند امّا ملّت ایران نهفقط ضربه ندیده، [بلکه] پیش رفته، ترقّی کرده، رشد کرده؛ ایرانِ امروز، ایرانِ چهل سال قبل نیست؛ ما در همهجهت رشد کردهایم. حالا بعضیها میگویند در جهات معنوی [رشد نکردهایم]؛ نه، در جهات معنوی هم بفرمایید: این نمونهی قرآنیاش است. [وقتی] این بچّهها قرآن میخوانند، انسان از خواندن اینها لذّت میبرد؛ حافظ قرآن و تالی(۱۴) قرآن [هستند]. زمان جوانی ما در مشهد، ما هم اهل قرآن بودیم، ما هم جلسهی قرآن داشتیم [امّا] تعداد کسانی که میتوانستند قرآن تجویدیِ خوب بخوانند، حقیقتاً در همهی مشهد به ده نفر نمیرسید. امروز هزاران جوان در سرتاسر کشور، قرآن تجویدیِ قوی خوب [میخوانند]، هزاران نفر حافظ [هستند]؛ امروز معنویّتمان [هم] پیش رفته، قرآن ما هم بحمدالله پیش رفته؛ از جهات مادّی هم پیشرفت کردهایم؛ جوانهای ما کارهای گوناگونی انجام دادهاند، و این پیشرفت ادامه پیدا خواهد کرد و ملّت ایران انشاءالله به برکت توکّل بر خدای متعال، به اوج مطلوب خود خواهد رسید.
والسّلام علیکم و رحمة الله و برکاته
(۱ در ابتدای این دیدار ــ که به مناسبت اختتامیّهی چهلویکمین دورهی مسابقات بینالمللی قرآن کریم برگزار شد ــ تعدادی از قاریان به قرائت آیاتی از قرآن کریم پرداختند. همچنین، حجّتالاسلام سیّدمهدی خاموشی (رئیس سازمان اوقاف و امور خیریّه) گزارشی ارائه کرد.
(۲ از جمله، سورهی قمر، آیهی ۱۷؛ «و قطعاً قرآن را براى پندآموزى آسان کردهایم؛ پس آیا پندگیرندهاى هست؟»
(۳ سورهی طلاق، بخشی از آیهی ۳؛ «... و هر کس بر خدا اعتماد کند او براى وى بس است.»
(۴ سورهی نساء، بخشی از آیهی ۱۲۲؛ «... و چه کسى در سخن، از خدا راستگوتر است؟»
(۵ سورهی فتح، بخشی از آیهی ۶؛ «... و خدا بر ایشان خشم نموده و لعنتشان کرده و جهنّم را براى آنان آماده گردانیده و [چه] بد سرانجامى است!»
(۶ سورهی حج، بخشی از آیهی ۴۰
(۷ سورهی مائده، بخشی از آیهی ۱۱۰
(۸ سورهی آلعمران، بخشی از آیهی ۴۹
(۹ سورهی بقره، بخشی از آیهی ۲۴۹
(۱۰ سورهی بقره، بخشی از آیهی ۲۵۱
(۱۱ سورهی طه، آیات ۱۷ تا ۲۰؛ «و اى موسىٰ! در دست راست تو چیست؟ گفت "این عصاى من است، بر آن تکیه مىدهم و با آن براى گوسفندانم برگ مىتکانم، و کارهاى دیگرى هم براى من از آن برمىآید." فرمود "اى موسىٰ! آن را بینداز." پس آن را انداخت و ناگاه مارى شد که بسرعت مىخزید.»
(۱۲ سورهی انفال، بخشی از آیهی ۶۵؛ «... اگر از [میان] شما بیست تن شکیبا باشند، بر دویست تن چیره مىشوند ...»
(۱۳ سورهی مائده، بخشی از آیهی ۲۳؛ «... که اگر از آن، درآمدید، قطعاً پیروز خواهید شد ...»
(۱۴ تلاوتکننده
- #قرآن
- #قرآن_کریم
- #معجزه
- #پیامبر
- #حضرت_محمد
- #عید_غدیر
- #تلاوت
- #حسینیه
- #قرائت
- #آیات_قرآنی
- #تفسیر
- #توکل
- #ایمان
- #اخلاق
- #معنویت
- #مذهب
- #اسلام
- #اهل_بیت
- #حضرت_حسین
- #مسابقات_قرآنی
- #سازمان_اوقاف
- #ترویج_قرآن
- #آموزش_قرآن
- #فرهنگ_قرآنی
- #آیه
- #تدبر
- #آموزش_دینی
- #مسلمان
- #دعوت_به_خیر
- #اجتماع_قرآنی
- #حافظ_قرآن
- #تلاوت_زیبا
- #دعا
- #خدا
- #توحید
- #معجزات
- #آیات_نور
- #فهم_قرآن
- #مکتب_قرآنی
- #خودسازی
- #مسئولیت_اجتماعی
- #صبر
- #مجاهدت
- #امید
- #پیشرفت
- #رشد
- #توسعه
- #علم_و_معرفت
- #آگاهی
- #زندگی_بهتر
- #آینده_روشن
- #هدایت
- #تقوا
- #فراگیری
- #تعلیم_و_تربیت
- #آگاهی_بخش
- #نصرت_الهی
- #امیدواری
- #خدمت
- #تلاش
- #خودباوری
- #عزت
- #آزادی
- #عدالت
- #خودشناسی
- #سکوت_و_تفکر
- #پندآموزی
- #توجه_به_قرآن
- #مسئولیت_مذهبی
- #تعهد
- #توسعه_فردی
- #مشارکت
- #تعاون
- #سخنرانی
- #گفتگو
- #تحول
- #عزت_نفس
- #خودسازی_روحی
- #سیر_و_سلوک
- #فرهنگ_اسلامی
- #احترام
- #محبت
- #خدمت_به_جامعه
- #دلسوزی
- #گسترش_معارف
- #آموزش_عمومی
- #نشر_علم
- #توسعه_اجتماعی
- #تعامل
- #توجه_به_دیگران
- #عزت_و_احترام
- #خودکفایی
- #سازندگی
- #خودباوری
- #توسعه_فکری
- #پیشرفت_اجتماعی
- #مشارکت_اجتماعی
- #مسئولیت_اجتماعی
- #خودآگاهی
- #خلاقیت
- #نوآوری
- #تعهد_اجتماعی
- #توجه_به_محیط
- #حفظ_محیط_زیست
- #آگاهی_محیطی
- #مهرورزی
- #دوستی
- #صداقت
- #صمیمیت
- #توجه_به_خود
- #خودشناسی
- #تفکر
- #تعامل_اجتماعی
- #توجه_به_احساسات
- #توجه_به_نیازها
- #آگاهی_اجتماعی
- #خودسازی_اجتماعی
- #پیشرفت_فردی
- #آینده_ساز
- #خودسازی_فکری
- #توسعه_فردی
- #توجه_به_خود
- #موفقیت
- #توسعه_فکری
- #خودآگاهی
- #توجه_به_دیگران
- #توسعه_اجتماعی
- #پیشرفت_اجتماعی
- #آموزش_دینی
- #تعهد_اجتماعی
- #آموزش_قرآن
- #توجه_به_خود
- #خودآگاهی
- #پیشرفت_فردی
- #توسعه_اجتماعی
- #خودباوری
- #آینده_ساز
- #دلسوزی
- #آگاهی_اجتماعی
- #خودسازی_اجتماعی
- #آموزش_عمومی
- #فرهنگ_قرآنی
- #توجه_به_محیط
- #حفظ_محیط_زیست
- #آگاهی_محیطی
- #دوستی
- #صداقت
- #صمیمیت
- #خودآگاهی
- #تعامل_اجتماعی
- #توجه_به_احساسات
- #توجه_به_نیازها
- #آگاهی_اجتماعی
- #خودسازی_اجتماعی
- #پیشرفت_فردی
- #آینده_ساز
- #خودسازی_فکری
- #توسعه_فردی
- #توجه_به_خود
- #موفقیت
- #توسعه_فکری
- #خودآگاهی
- #توجه_به_دیگران
- #توسعه_اجتماعی
- #پیشرفت_اجتماعی
- #آموزش_دینی
- #تعهد_اجتماعی
- #آموزش_قرآن
- #توجه_به_خود
- #خودآگاهی
- #پیشرفت_فردی
- #توسعه_اجتماعی
- #خودباوری
- #آینده_ساز
- #دلسوزی
- #آگاهی_اجتماعی
- #خودسازی_اجتماعی
- #آموزش_عمومی
- #فرهنگ_قرآنی
- #توجه_به_محیط
- #حفظ_محیط_زیست
- #آگاهی_محیطی
- #دوستی
- #صداقت
- #صمیمیت
- #توجه_به_خود
- #خودآگاهی
- #تعامل_اجتماعی
- #توجه_به_احساسات
- #توجه_به_نیازها
- #آگاهی_اجتماعی
- #خودسازی_اجتماعی
- #پیشرفت_فردی
- #آینده_ساز
- #خودسازی_فکری
- #توسعه_فردی
- #توجه_به_خود
- #موفقیت
- #توسعه_فکری
- #خودآگاهی
- #قرآن
- #معجزه
- #پیامبر
- #حضرت_محمد
- #حضرت_حسین
- #مسابقات_قرآنی
- #تلاوت
- #توکل
- #ایمان
- #اخلاق
-
English
- #Quran
- #Miracle
- #Prophet
- #ProphetMuhammad
- #ImamHussein
- #QuranicCompetitions
- #Recitation
- #TrustInGod
- #Faith
- #Ethics
-
عربی
- #القرآن
- #معجزة
- #النبی
- #النبی_محمد
- #الإمام_الحسین
- #مسابقات_قرآنیة
- #تلاوة
- #التوکل
- #الإیمان
- #الأخلاق
-
ادامه هشتگها به زبانهای مختلف
فارسی
- #سازمان_اوقاف
- #ترویج_قرآن
- #آموزش_قرآن
- #فرهنگ_قرآنی
- #آیه
-
English
- #AwqafOrganization
- #QuranPromotion
- #QuranEducation
- #QuranicCulture
- #Verse
-
عربی
- #الوقف
- #ترویج_القرآن
- #تعلیم_القرآن
- #ثقافة_قرآنیة
- #آیة
-
ادامه هشتگها به زبانهای مختلف
فارسی
- #تدبر
- #مسلمان
- #دعوت_به_خیر#اجتماع_قرآنی
- #حافظ_قرآن
-
English
- #Reflection
- #Muslim
- #InvitationToGood
- #QuranicCommunity
- #QuranHafiz
-
عربی
- #تدبر
- #مسلم
- #دعوة_للخیر
- #مجتمع_قرآنی
- #حافظ_القرآن
-
ادامه هشتگها به زبانهای مختلف
فارسی
- #معنویت
- #اخلاق
- #مذهب
- #اسلام
- #اهل_بیت
-
English
- #Spirituality
- #Morality
- #Religion
- #Islam
- #AhlulBayt
-
عربی
- #روحانیة
- #أخلاق
- #دین
- #اسلام
- #أهل_البیت
-
فارسی
- #صبر
- #مجاهدت
- #پیشرفت
- #رشد
- #توسعه
-
English
- #Patience
- #Struggle
- #Progress
- #Growth
- #Development
-
عربی
- #صبر
- #جهاد
- #تقدم
- #نمو
- #تنمیة
-
فارسی
- #علم_و_معرفت
- #آگاهی
- #زندگی_بهتر
- #آینده_روشن
- #هدایت
-
English
- #KnowledgeAndWisdom
- #Awareness
- #BetterLife
- #BrightFuture
- #Guidance
-
عربی
- #علم_ومعرفة
- #وعی
- #حیاة_أفضل
- #مستقبل_مشرق
- #هدایة
-
ادامه هشتگها به زبانهای مختلف
فارسی
- #تعلیم_و_تربیت
- #آموزش_عمومی
- #نشر_علم
- #توجه_به_دیگران
- #خودسازی
-
English
- #EducationAndTraining
- #PublicEducation
- #KnowledgeSharing
- #AttentionToOthers
- #SelfDevelopment
-
عربی
- #تعلیم_وتربیة
- #تعلیم_عام
- #نشر_العلم
- #الاهتمام_بالآخرین
- #تطویر_الذات
-
ادامه هشتگها به زبانهای مختلف
فارسی
- #خودآگاهی
- #دلسوزی
- #خدمت_به_جامعه
- #مشارکت
- #تعاون
-
English
- #SelfAwareness
- #Compassion
- #CommunityService
- #Participation
- #Cooperation
-
عربی
- #وعی_الذات
- #رحمة
- #خدمة_المجتمع
- #مشارکة
- #تعاون
-
ادامه هشتگها به زبانهای مختلف
فارسی
- #توجه_به_خود
- #توجه_به_نیازها
- #آگاهی_اجتماعی
- #توسعه_فردی
- #موفقیت
-
English
- #SelfCare
- #AttentionToNeeds
- #SocialAwareness
- #PersonalDevelopment
- #Success
-
عربی
- #العنایة_بالذات
- #الاهتمام_بالاحتیاجات
- #وعی_اجتماعی
- #تطویر_شخصی
- #نجاح
-
ادامه هشتگها به زبانهای مختلف
#خودباوری
- #آینده_ساز
- #خلاقیت
- #نوآوری
- #تعهد_اجتماعی
-
English
- #SelfBelief
- #FutureBuilder
- #Creativity
- #Innovation
- #SocialCommitment
-
عربی
- #الثقة_بالنفس
- #بناء_المستقبل
- #إبداع
- #ابتکار
- #التزام_اجتماعی
-
ادامه هشتگها به زبانهای مختلف
#توجه_به_محیط
- #حفظ_محیط_زیست
- #آگاهی_محیطی
- #دوستی
- #صداقت
-
English
- #AttentionToEnvironment
- #EnvironmentalProtection
- #EnvironmentalAwareness
- #Friendship
- #Honesty
-
#الاهتمام_بالبیئة
- #حمایة_البیئة
- #وعی_بیئی
- #صداقة
- #أمانة
-
ادامه هشتگها به زبانهای مختلف
#صمیمیت
- #تعامل_اجتماعی
- #توجه_به_احساسات
- #آگاهی_اجتماعی
- #خودسازی_اجتماعی
-
English
- #Intimacy
- #SocialInteraction
- #AttentionToFeelings
- #SocialAwareness
- #SocialSelfDevelopment
-
عربی
- #حمیمیة
- #تفاعل_اجتماعی
- #الاهتمام_بالمشاعر
- #وعی_اجتماعی
- #تطویر_الذات_الاجتماعی
-
فارسی
- #پیشرفت_فردی
- #آینده_ساز
- #خودسازی_فکری
- #توسعه_فردی
- #موفقیت
-
English
- #PersonalProgress
- #FutureMaker
- #IntellectualSelfDevelopment
- #IndividualDevelopment
- #Achievement
-
#التقدم_الشخصی
- #صانع_المستقبل
- #تطویر_الذات_الفکریة
- #التنمیة_الفردیة
- #إنجاز