اخبار آنلاین
نسخه PDF
آرشیو روزنامه

اخبار
فراخوان جذب کادر درمان جمعیت ندای صلح

جمعیت ندای صلح از آغاز ثبت نام کادر درمان متقاضی اعزام به عتبات عالیات برای خدمات رسانی در مراسم اربعین حسینی خبر داد.

شناسه خبر : 18466, منتشر شده در مورخ : ۱۸ مرداد ۱۴۰۲

یادداشت | آیا مقایسه نظام اسلامی با حکومت علوی درست است؟

یادداشت | آیا مقایسه نظام اسلامی با حکومت علوی درست است؟

اگر مردم نخواهند همپای ولی جامعه رشد کنند و مطیع دستورات او باشند، چه امام معصوم و چه ولی فقیه غیر معصوم در حکمرانی با چالش مواجه می‌شوند.

به گزارش سراج، حجت الاسلام رضا سعیدی پور، استاد حوزه علمیه قم و از نویسندگان حوزوی با اشاره به شباهت های حکومت علومی و نظام اسلامی نوشت:
1. انقلاب اسلامی حداقل در دو رکن اساسی با حکومت علوی شباهت دارد: 
الف: تشکیل حکومت اسلامی بعد از رحلت پیامبرصلی الله علیه واله(بعد از تاخیر25 ساله) 
ب. در رأس آن امام معصومی قرار گرفت که شاخص های حاکم اسلامی را داراست. 
در انقلاب اسلامی نیز اولا حکومتی بر پایه اسلام شکل گرفت که مبانی آن برآمده از کتاب و سنت، که خروجی آن شد قانون اساسی و ثانیا در رأس حکومت، فقیهی جامع الشرایط قرار گرفت که نیابت از امام معصوم دارد. 
2. با وجود این شباهت ها مقایسه موجه خواهد بود؛ هر چند در مقایسه به این نکات توجه داریم که در راس حکومت اسلامی صدر اسلام امام معصومی قرار دارد، اما فقیه حاکم در نظام اسلامی را به شرط عدالت و... حاکم می دانیم. 
3. با توجه به این امور، وجود مدیران ضعیف و ناکارآمد و فاسد در نظام را نه به اصل نظام مرتیط می دانیم و نه به ضعف و نقصان نظام اسلامی؛ بلکه بخشی از مدیران یا برگزیده ی مردمند و یا برخی  به علت انتساب حزبی یا فامیلی بر این مناصب تکیه زدند؛ یا توان این افراد بیشتر از این نیست و به همین قیاس مدیران زمان حکومت علوی را توجیه می کنیم. 
4. در این مقایسه، حکومت علوی نه به عنوان یک الگویی که چاره‌ای از فساد مدیران آن نداریم نیست، بلکه حکومت علی علیه السلام مایه عبرتی برای عصر و زمان ما که امام معصومی چون علی علیه السلام با وجود این مدیران فاسد و ضعیف و ناکارآمد با دشواری مواجه می‌شود؛ اگر مردم نخواهند همپای ولی جامعه رشد کنند و مطیع دستورات او باشند، چه امام معصوم و چه ولی فقیه غیر معصوم در حکمرانی با چالش مواجه می شوند. 
5. پس نه در این مقایسه به دنبال موجه ساختن وضعیت موجودیم و نه با بیان مصادیق مدیران فاسد حکومت علوی، به دنبال این نتیجه گیری که دین کارآمدی برای حکومت ندارد؛ بلکه به دنبال تفهیم این نکته ایم که از بعد ایجابی امت اسلامی در سایه اطاعت از ولی جامعه و تربیت مدیران کارآمد و بکار گیری آنان می تواند نظام مترقی بر پایه قوانین اسلامی با حاکمیت حاکم اسلامی را محقق سازد- که این امر البته در عصر حکومت مهدوی محقق شدنی است- و از بعد سلبی عبرتی پیش روی ما از حکومت علوی وجود دارد که عدم اطاعت از ولی جامعه، و تصدی امور به دست نااهلان خسارتی عظیم را به دنبال خواهد داشت.
 

برچسب ها :
حکمرانی سیاسی حکومت علوی امام علی عدالت نویسندگان حوزوی